o zeolitu
Prirodni zeolit u kamenu

Reč zeolit potiče od grčkih reči „ZEO“ (ključati) i „LITHOS“ (stena) što u prevodu znači stena koja ključa.

Strukturu predstavlja kristalna rešetka čiji skelet sačinjavaju tetraedri SiO4 i AlO4 između kojih se formiraju šupljine i kanali veličine 0,4µm napunjeni vezanim jonima K+,Na+, Ca++… Zahvaljujući takvoj strukturi zeolit deluje kao sunđer, pa ima izraženu moć adsorpcije, visok kapacitet katjonske izmene.

U medicinske svrhe koristi se isključivo kristalni zeolit klinoptilolit.

Zeolit klinoptilolit može dati medicinski korisne efekte samo ukoliko se aktivira, bez obzira na fizičko-hemijske karakteristike koje poseduje u prirodnom obliku. Da bi se klinoptilolit koristio za ljudsku upotrebu mora zadovoljiti sledeće :

  1. granulacija mora biti što finija i meri se u µm i nm. Naši proizvodi su granulacije manje od 1µm do maksimalno 20µm,
  2. visok kapacitet katjonske izmene- povoljni efekti na ljudski organizam ostvaruju zeoliti čiji je kapacitet katjonske izmene preko 150meq/100gr. zeolita. Naši preparati imaju kapacitet katjonske izmene preko 180meq/100gr. zeolita, što je sam vrh svetskog kvaliteta.
  3. visok procenat klinoptilolita do 95%- procenat klinoptilolita varira od nalazišta do nalazišta minerala. U prirodi se nalazi preko 200 vrsta zeolita. Najkvalitetniji su Kubanski i Japanski sa 95% klinoptilolita. Zeoliti koji se mogu naći u Srbiji na različitim lokacijama su jako kvalitetni. Naši preparati sadrže od 90-95% klinoptilolita, što je u samom vrhu svetskog kvaliteta.

Lekovita svojstva zeolita

Zbog svojih izuzetnih karakteristika i lekovitih moci zeolit je u Japanu dobio naziv “carobni kamen” a u Grckoj “kamen zivota”.

Prah prirodnog zeolita

LEKOVITA SVOJSTVA ZEOLITA

Zbog svojih izuzetnih karakteristika i lekovitih moci zeolit je u Japanu dobio naziv “carobni kamen” a u Grckoj “kamen zivota”.

Dakle, kao sto je i opisano zeolit ima specificnu sposobnost da u svoju kristalnu trodimenzionalnu strukturu, koju cine medjusobno povezane supljine usisava toksicne supstance iz naseg organizma. Od najbezazlenijih pa sve do onih najopasnijih kao sto su teski metali (živa, olovo, arsen…) i radioaktivne cestice.

Zeolit je koristan i sistemu za varenje. Podstice probavu a moze pomoci i u suzbijanju proliva izazvanog velikom kolicinom amonijaka u crevima. Ovaj mineral upija po zeludac i creva stetne nitrate i nitrite (koji se nalaze u industrijski preradjenim namirnicama radi ocuvanja njihove svezine i izgleda), pre nego sto organizam pocne da ih apsorbuje.

Eliminacijom stetnih materija organizmu obezbedjuje zdravu funkcionalnost i snazniji imunitet. Na tom spisku treba istaci siroko rasprostranjene herbicide, pesticide, nikotin, alkohol, kao i slobodne radikale.

ZEOLIT KLINOPTILOLIT JE POTPUNO PRIRODNA SUPSTANCA, KOJA SE U POTPUNOSTI IZBACUJE IZ ORGANIZMA. NE MOŽE SE PREDOZIRATI NITI IZAZVATI NEKE NEŽELJENE EFEKTE. KADA SE UNESE U ORGANIZAM AKTIVNO DELUJE 4-6 sati.